ATP tenis: jake i slabe strane najboljih deset

Pripreme za prvi Grend Slem u sezoni se privode kraju, vreme na ATP sceni je počelo da teče sve brže, a teniseri da daju sve više izjava.

Za sada niko od prvih deset sa ATP liste najboljih nije odustao od Otvorenog prvenstva Australije, pa je red da se u kratkim crtama podsetimo nekih njihovih dobrih, ali i loših osobina.

Rafael Nadal je verovatno jedan od najvećih boraca u istoriji tenisa. Svaki njegov protivnik mora da se pomiri sa tim da ni više meč lopti nisu garancija za pobedu. Čuveni spin posle kojeg loptica dobija neverovatan odskok i izbacuje protivnika iz ravnoteže je definitivno njegovo najjače oružje.

Tražiti manu najboljem na svetu nije ni lako ni preporučljivo, ali bi to možda bio servis. Daleko od toga da je slab, Nadalov servis je ipak moguće napasti pod uslovom da se rivali nisu već predali.

Tenis – da li je ovo godina promena?

Šta izdvojiti kada je u pitanju Rodžer Federer? Švajcarac je bez dileme najkompletniji teniser ne samo u aktuelnom ATP trenutku, već i u istoriji sporta. Elegantno kretanje, munjeviti forhend, voleji, drop-šotovi, jednoručni bekhend – na svemu stoji njegov zaštitni znak.

Nedostatak? Godine života, ali i to je već savladao prethodne sezone. Do pre nekoliko godina to je bio bekhend u defanzivi, ali je i upotrebu slajsa smanjio na minimum.

Dimitrov najavljuje njegovu godinu

Od Grigora Dimitrova se u 2018. godini očekuju velike stvari. Koliko velike, to je na njemu i njegovom nepredvidivom temperamentu. To mu je ujedno i najveći nedostatak, koji obično eskalira kada mu ne ide forhend.

Bugarinova možda i najbolja osobina je veliki fizički kapacitet ispoljen u snazi i brzini. Naravno, tu je i sjajan repertoar udaraca bez kojih sigurno ne bi mogao do trećeg mesta na ATP listi.

Aleksander Zverev je prvi iskoračio i najdalje stigao od svih predstavnika mladog talasa. Najjače oružje mu je strašan prvi servis, ubojiti udarci i poboljšana igra na mreži. Problem može da predstavlja jednostrana igra, odnosno nedostatak rezervnog plana. Međutim, na tom nivou tenisa tako nešto je nemoguće da se ne primeti i ne ispravi.

Iz dana u dan kvote za prvi Grend Slem su sve bolje!

Dominik Tim je godinu završio na petom mestu, iako je imao više uspeha u prvom delu sezone. Austrijanac važi za jednog od najvećih radnika na ATP sceni i čoveka koji mrzi da propušta turnire. Njegovi udarci odskaču veoma visoko, što je slučaj i sa drugim servisom.

Mnogo je bolji na sporim nego na tvrdim podlogama i to mu je za sada najveći problem. Takođe, vrlo često pokušava da izvede preterano ambiciozne udarce.

Osim brzine, ono što važi za Dimitrova važi i u slučaju Marina Čilića. Sila koju predstavlja na terenu je od najvećih na ATP turu. U trenucima kada je pun samopouzdanja, skoro mu je nemoguće vratiti udarce. Vrhunski servis i odlična igra na mreži dopunjuju repertoar finaliste Vimbldona.

Mana mu je brz pad samopouzdanja kada počne da promašuje i tada mu udarci postaju prilično slabi.

Šta vredi tehnika ako nema snage

Za Davida Gofana kažu da je najškolovaniji teniser kada je u pitanju teniska tehnika izvođenja udaraca. Pravilnost i jednostavnost svega što uradi na terenu na druge ostavlja utisak da tenis može da igra svako, a njemu donosi pobede.

Halep, Muguruza, Kerber ili neka druga?

Nedostaje mu pravo oružje za još bolju karijeru. U njegovom slučaju reč je o manjku fizičke snage neophodne za moderan tenis.

Džek Sok je na sjajan način završio 2017. godinu i uskočio u Top deset na ATP listi. Glavno oružje mu je izvanredan forhend, kao i neočekivamo snažan drugi servis. Najveća mana mu je slaba koordinacija pokreta i manjak brzine.

Vavrinka je trostruki Grend Slem šampion. To će reći da mu se nedostatak mora potražiti u uslovnom smislu, a to je u njegovom slučaju obuzdavanje sopstvene snage. Silina mu je ujedno i najveći kvalitet, a njegovi forhendi i servis ponekad deluju istinski brutalno. Čak ni njegov jednoručni bekhend ne zaostaje u snazi izvođenja, a uz to, Vavrinka je odličan na mreži.

Pablo Karenjo Busta je pre svega sjajan defanzivac. Njega je prosto nemoguće skloniti sa terena, pogotovo na zemljanoj podlozi. Nije da mu nedostaje snaga, ali svakako pati od nedostatka glavnog oružja koje bi mu omogućilo češće pobede nad boljim rivalima.