ATP tenis: ,,Deder, mali, dodaj taj peškir” možda odlazi u istoriju

(Photo by Mark Dadswell/Getty Images)

Kao uvod u mečeve osmorice najboljih tenisera u Londonu, u određenom smislu je poslužio turnir u Milanu gde su se okupili takođe najbolji u prethodnoj sezoni, ali oni koji pripadaju takozvanoj sledećoj generaciji. Međutim, pored interesantnih mečeva osam mladih takmičara, u gradu mode su stavljene na probu i neke moguće promene.

Događaj u Milanu je i prošle godine privukao pažnju izgledom, odnosno garderobom manekenki koje su pratile ceremoniju otvaranja turnira, ali je nedavno završeni turnir bio zanimljiv zbog nekih drugih stvari. Ovoga puta su u pitanju najave novih promena u muškom tenisu, od kojih su neke isprobavane u toku mečeva mladih i talentovanih igrača. U konkurenciji predloga promena koje su stavljene na test, najviše polemika je bilo oko jedne naizgled (a možda i stvarno takve) najmanje važne.

Može li Đoković da izgubi u Londonu? – Top 4 iznenađenja na završnom turniru sezone!

Budućnost teniskih mečeva bi u dogledno vreme mogla da bude bez onog karakterističnog upiranja prsta tenisera kome je potreban peškir. ,,Deder, mali, to peškirče” bi moglo uskoro da bude stvar prošlosti. S obzirom na reakcije u javnosti, to je sasvim izvesno, pitanje je samo koliko će vremena do toga da prođe.

Kada su u pitanju teniseri, tu stvari stoje malo drugačije. Nisu svi istog mišljenja i raspoloženja prema u Milanu isprobanoj situaciji. Peškiri su se nalazili na posebnom nosaču postavljenom u uglu terena i svako je morao da se ,,samoposlužuje”. Razlozi zbog koji su novitet između ostalih kritikovali De Minaur i Cicipas je to što im odlazak po peškir narušava koncentraciju potrebnu za odigravanje poena.

ATP je isprobao manji broj setova i kraće vreme za zagrevanje

Sa druge strane, Aleksander Zverev koji je prerastao taj turnir i nalazi se u Londonu sa ,,velikim momcima”, nema kritičan stav. On zadatak dece koji skupljaju lopte vidi pre svega u tome, a ne u dodavanju peškira. On štaviše, ne vidi posebne razloge za čestu upotrebu peškira, pa ni potrebu da ih neko dodaje.

Među ostalim isprobanim mogućim stvarima, nalaze i neke koje su zapravo mnogo značajnije za igru od načina na koji se dolazi do peškira. U pitanju je skraćen broj gemova u setu, savetovanje sa trenerom u toku meča, ograničenje medicinske pauze, kao i kraće zagrevanje uoči početka meča. Takođe je isprobano funkcionisanje ,,hokaj” sistema umesto linijskih sudija.

Najbolje kvote na teniske mečeve se nalaze ovde

Očigledno je da se u ATP razmišlja o promenama koje bi uticale na privlačenje novih generacija publike, koju odlikuje mnogo manje strpljenja za ritam ovog sporta koji je manje-više isti već decenijama. Setovi koji se igraju do četiri osvojena gema, taj brejk koj počinje kod rezultata 3:3, manje vremena za zagrevanje, pa i sat koji upozorava na trajanje pauze između poena – sve govori u prilog toj nameri.

Stariji igrači nisu baš naklonjeni tim promenama, koje prema mišjenju većine, zadiru i menjaju samu suštinu Belog sporta. Rafael Nadal je jedan od najvećih protivnika restrikcija svih vrsta, počev od broja setova i njihov trajanja, pa do kažanjavanja zbog prekoračenja dozvoljenog vremena između poena. Međutim, on, pa i ostali njegovi ispinsici će jednom morati da završe karijere, i stoga se čak i takav autoritet malo ,,sluša” u planiranju budućnosti.

Ništa se neće menjati preko noći, ali je ATP već pokazao da ono što naumi, jendom i sprovede. Do tada, teniseri neka se lagano navikavaju da se manje znoje ili da brže trče po peškire.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime