Arsenalovi klinci na izletu u Beograd!

Nije Arsenal, kao što se među narodom u Srbiji misli, u Beograd doveo svoj drugi ili treći tim. Arsenal je u Beograd doveo nekoliko momaka koji će biti glavni igrači kluba u godinama koje slede.

Nije Arsenal, kao što se među narodom u Srbiji misli, u Beograd doveo svoj drugi ili treći tim. Arsenal je u Beograd doveo nekoliko momaka koji će biti glavni igrači kluba u godinama koje slede. Njihove zrele partije, njihova taktička i tehnička ravnopravnost sa ostatkom ekipe i njihovo neklecanje kolena pred punim stadionom protivničkih navijača su ono što će biti neophodno Arsenalu za dve, tri ili pet godina. A mnogi od njih će i tada biti tu.

Iznenadio nas je Arsen Venger postavom u kojoj su bili i Elneni i Kokelan ali nas nije iznenadiio značajnom ulogom za trojicu ’’školaraca’’. Nelson desno, Majtland-Nils levo i Vilok u centralnom delu veznog reda su bili sigurni članovi startnih 11 i u najavama sinoćnjeg meča. To se ispostavilo kao tačno, oni su zauzeli pozicije koje su im bile namenjene i generalno gledajući, ostavili odličan utisak pred vatrenom beogradskom publikom.

Kasnije su u igru ušla još dva momka, po nekoliko minuta na terenu su zabeležili Mekguan i Šif ali njihov uticaj na igru je bio premali da bismo im posvetili tekst. Od trojice momaka koji su počeli meč dvojica su ga završili a Vilok je svoje mesto ustupio upravo MekGuanu. Arsen Venger je sinoć napravio samo dve izmene i tako nas uskratio da na terenu vidimo još jednog omladinca. Zanimljivo je, a to je zahvaljujući klupi na kojoj sedeli momci iz omladinskog pogona, da je Arsenal na sinoćnjem meču od 18 igrača koji su bili u kombinaciji imao čak 13 Engleza! Gotovo neverovatno za tim koji godinama važi za legiju stranaca!

Momci koji ove sezone nose brojeve 30, 61 i 69 su pokazali da Arsen i Arsenal mogu na njih da se oslone u narednim sezonama. Majtland-Nils je odigrao svih 270 minuta u grupnoj fazi Lige Evrope ove sezone, Nelson je takođe nastupio na sve tri utakmice ali je samo sinoć odigrao ceo meč dok je ovo bio drugi nastup Viloka.

Kompletan utisak je bio da su sva trojica momaka ostavila odličan utisak ali se sinoć izdvojio Nelson, momak koji je igra po desnoj strani. Siguran sa loptom u nogama, bez treme i bez pritiska okoline, Nelson je delovao kao da iza sebe ima nekoliko seniorskih sezona. Pomagao je u defanzivi, udvajao Radonjića i sasvim korektno ga zatvorio a stigao je i da napravi neke probleme u napadu. Dugo će se prisećati svog slaloma pored nekoliko domaćih fudbalera, kada je iskostio svoju neverovatnu brzinu i uspeo da osvoji tridesetak metara, sve do kaznenog prostora crveno-belih.

Premijerligaške kvote te čekaju!

Jedini brži igrač od njega u gostujućem timu je bio njegov kolega sa druge strane, Majtland-Nils. On je nekoliko puta, kada je ceo stadion pomislio da je Srnić dobio idealnu loptu u prostor, bio toliko brz da su se domaći navijači hvatali za glavu. Nekoliko neverovatnih istrčavanja, kada smo svi očekivali da Srnić pokupi loptu i odnese je u kazneni prostor su bili dovoljni za njegovu prelaznu ocenu. Čak i da nije uradio ništa u ofanzivi, a bio je prisutniji od Nelsona, publici se predstavio na pravi način.

O brzini dvojice bočnih igrača dovoljno govori to što su natrčali Radonjića, koji je neverovatno brz i sa loptom u nogama, i Srnića, koji uvek izgleda kao da može da trči još pola sata u istom ritmu. Dve odlične partije na bočnim pozicijama su razlog zašto Arsenal nije primio gol tokom meča u Beogradu. Da su bili ofanzivno orijentisani da su zaboravljali na Radonjića i Srnića prepuštajući ih Debušiju i Holdingu, rizikovali bi šanse, faulove defanzivaca i kartone nakon zakasnelih startova za oba bočna centralna defanzivca. U tom defanzivnom sistemu, gde su dva ’’klinca’’ za koje smo mislili da će biti neodgovorni i da će pasti pod uticaj atmosfere pomogla svojim štoperima da sačuvaju gol, došao je do izražaja i sav njihov talenat ali i sva podređenost timu koja se traži u tim godinama. A prikazali su i ono što je Troj Dini rekao da im fali. Kada je u ekipi Džek Vilšir, to svi moraju da pokažu.

Najslabiju partiju je prikazao Vilok, verovatno ne svojom krivicom. Da li Arsen Venger skautirao Kangu kao ključnu tačku protivničkog tima pa na teren poslao Kokelana da se sa njime bori ili je defanzivni vezista iz Francuske bio jedino rešenje nakon prebacivanja Elnenija u zadnju liniju, ne znamo, ali je Kokelan ugušio Viloka. Frensis Kokelan je tri puta lošija kopija Ngolo Kantea. To se videlo i sinoć kada mu je Zvezda svesno davala loptu u noge jer se znalo da je neće distribuirati na pravi način. Sa tri čoveka u zadnjoj liniji i napadački neupotrebljivim Kokelanom, Zvezdin vezni red je imao dovoljno mogućnosti da stane maksimalno blizu Viloku. Teret koji mu je Venger nabacio na leđa ubacivanjem Kokelana u tim nije uspeo da skine i to je najveći razlog njegove blede partije. Da Kokelan zna fudbala, sve bi bilo drugačije.

Kvota na Arsenal protiv Evertona je DVA!

Tri momka koja su sinoć igrala na stadionu Rajko Mitić će odigrati i naredne mečeve u grupnoj fazi Lige Evrope, u to nema sumnje. U narednom kolu će imati istog protivnika jer će na Emiratima gostovati Crvena zvezda. Nova prilika za njih da se dokažu i izbore svoje mesto u klubu u narednim sezonama. Oni nisu rezervisti, poput Kokelana ili Debušija, oni su budućnosti londonskog tima!