Argentina: U sastavu Mesi, Aguero, Iguain, a ti jedva odeš na Svetski kup!

Argentinac ima ugovor do 2022. godine (Photo by Epsilon/Getty Images)

Kada god se pravi neka lista ili izbor najboljih svetskih fudbalskih selekcija, bilo za potrebe nekih medija ili u običnom razgovoru između zaljubljenika u fudbal, Argentina se neizbežno nađe u kvartetu najvećih.

U zavisnosti od simpatija ili lične naklonosti koja nije uvek u skladu sa rezultatima na najvećim takmičenjima, Argentina se u takvom izboru ponekad stavlja i ispred Brazila, Nemačke i Italije. Tada presudnu ulogu igraju neki drugi faktori.

Oni su zastupali srpski fudbal preko ,,bare”

Kao kec iz rukava se izvlači legendarni Maradona, podseća se na Kempesa ili Batistutu. Igra se na kartu predstave o romantičnim, slobodnim junacima koji fudbal pikaju iz čistog zadovoljstva. Kada na konjima ne jure prostranim pampama, igraju tango sa prelepim Argentinkama i citiraju Borhesa. Ponekad i Čegevaru.

Zaboravljaju se sve kontroverze oko obe titule svetskog prvaka koje je osvojila Argentina. 6:0 protiv Perua 1978. se retko spominje, a sa ,,božjom rukom” iz Meksika su se ionako svi pomirili. Možda sa nekim iracionalnim pravom, jer je ova zemlja dala neke od najboljih fudbalera u istoriji sporta.

Lionel Mesi je najbolji dokaz da je Argentina i dalje nepresušni izvor virtuoza sa loptom, ali pored njega, tu su i mnogi drugi igrači koji imaju vodeće uloge u najvećim svetskim klubovima. Pogotovo oni čije su pozicije tamo gde se majstorstvo najviše traži – u napadu. Ako je tako, gde su onda rezultati?

U Rusiju na mala vrata

Kako to da je Argentina jedva izborila direktan plasman na Svetski kup u Rusiji?

Što se tiče rezultata, za Gaučose kao da se sve završilo sa Maradonom. Poslednji veliki trofej u ovu zemlju je stigao 1993. godine kada je osvojen Kopa Amerika. Najveći domet od tada predstavljaju nekoliko finala na mundijalima i kontinentalnim prvenstvima, kao i Kupu Konfederacija.

Verujete da će Argentina da bude najbolja u Rusiji? Kvote su ovde!

Taj nedostatak rezultata nacionalnog tima je između ostalog, jedan od najvećih razloga zbog kojih Maradona uglavnom ,,pobedi” Mesija kada se u Argentini porede njih dvojica. Lionel Mesi možda jeste najbolji na svetu, ali on Gaučosima i dalje nije doneo nijedan trofej. Doduše het-trikom protiv Ekvadora ih jeste spasao blamaže neodlaska u Rusiju, ali to za tim u čijem sastavu sve vrca od velikih zvezda, jednostavno nije dovoljno.

Čak i od fudbalera koji nisu u konkurenciji mogao bi se napraviti takmičarski itekako releventan tim.

Argentina je na opisani način tek u poslednjem kolu kvalifikacija vizirala pasoš za Rusiju. Sudbina Italije je izbegnuta, ali je bez obzira na sve stručne i one druge analize, malo kome jasno zbog čega je na papiru fantastičan tim, imao tako lošu kampanju.

Odakle problem sa golovima?

U pitanju nije samo trinaest bodova manje od Brazila, nego uz ostatak i dvostruko manje datih golova! Zaista, kako je moguće da Mesi i kompanija postignu tek zanemarljivo više od jednog gola po utakmici? Gaučosi su u kvalifikacijama bili efikasniji jedino od Bolivije, čijih se fudbalera bez razmišljanja može prisetiti jedino strastveni ljubitelj južnoameričkog fudbala.

Čovek ne može a da se ne zapita šta su na tim mečevima radili svi ti sjajni napadači? Svi oni koji nemilice tresu mreže u najjačim evropskim ligama? Gde su bili Mesi, Aguero, Iguain, Ikardi, Dibala, Di Marija i ostali?

Imena u srednjem redu takođe deluju zastrašujuće: Banega, Peroti, Pastore, Bilja, Lanzini, Salvio.

Ni promena trenera nije donela naročita poboljšanja. Od dolaska Sampaolija, Argentina je na četiri takmičarske utakmice postigla samo četiri gola. Tri su delo Mesija u Kitu (Ekvador), a četvrti je bio autogol fudbalera Venecuele!

Ko pored Mesija?

Razlozi za nesklad kvaliteta igrača i učinka na terenu mogu da budu različiti. Neki analitičari ih traže u taktici, neki u međuljudskim odnosima. Neko misli da Mesi ima previše slobode i guši ostale fudbalere, drugi da bi saigrači trebalo da mu budu podređeni kao i u Barseloni.

Možda šansu treba da dobiju neki drugi napadači. Ali koji? Osim Mesija i Iguaina, svi ostali imaju manje od 30 godina, dakle, u punoj su snazi.

Juventus dočekuje Romu? Hoće li Vučica pomoći Napoliju?

Ikardi i Dibala su nezaustavljivi u Seriji A, a u dresu reprezentacije još nisu postigli ni gol. Od njihovih 24 godine mlađi su samo Hoakin Korea (23, Sevilja) i Kristijan Pavon (21, Boka). Međutim teško je verovati da će neko od njih dvojice imati značajniju ulogu kod Sampaolija, koji je pod velikim pritiskom da ostvari rezultat na Svetskom kupu.

Iguain i Aguero koji dominiraju u svojim klubovima, za reprezentaciju daju manje od ,,pola gola” po utakmici.

Jasno je da se u Rusiji najviše očekuje od Mesija. Na talonu je verovatno cela budućnost njegovog upoređivanja sa Maradonom u kojem on za sada, nije pobednička strana. Sampaoli ima težak zadatak da od sjajnih napadača napravi dobitnu kombinaciju. S obzirom na imena, neki bi rekli i obavezu.

Da li će uspeti u tome?