Andrija Prlainović, neprimetni heroj u nekoliko generacija!

Andrija Prlainović predložen za ministra sporta (FOTO: Quinn Rooney/Getty Images)

Dominacija srpskog vaterpolo tima nastavljena je i sinoć na bazenu u Barseloni. Domaćin je pretio, pokušavao, bio bolji nego što je iko očekivao ali ne i dovoljno dobar. Evropski šampion je odlučen nakon penala a u drugoj seriji je bio precizan Andrija Prlainović.

U ekipama kakva je ova, šampionska a sa mnogo požrtvovanosti i borbe, teško je izdvojiti najbolje. Pijetlović važi za jednog od najboljih centara svih vremena, kapiten Filipović je godinama u vrhu svetskog vaterpola. Stižu i nove snage, što je dobra vest za srpski vaterpolo.

Među njima je godinama, sada već skoro 15, momak rođen u Dubrovniku. Odrastao je u Herceg Novom, što je njegov grad i čijim stanovnicima posvećuje pobede. Tamo mu živi porodica, tamo se mečevi Srbije gledaju sa mnogo pažnje. Ne samo u njegovoj kući, Herceg Novi ali i cela Boka navijaju za Srbiju u velikim mečevima.

SRBIJA JE PONOVO EVROPSKI ŠAMPION!

Zna Andrija da im vrati za to. Sva podrška koja je usmerena ka njemu, gde god da se tada bori za medalju, nije uzaludna. Pogledajte samo broj najsjajnijih odličja, sve će vam biti jasno. Ovo mu je peto zlato na Evropskim prvenstvima.

Još sa 16 godina je dobio šansu u lokalnom Jadranu i nagovestio ogroman potencijal. Nakon tri sezone se preselio u Beograd i crno-belu kapicu nosio je punih pet sezona. Bile su to godine u kojima smo postali svesni da se stvorio majstor!

Bio je uključen u akcije reprezentacije i pre Partizana. Recimo, 2005. godine je putovao sa ekipom na Mediteranske igre u Almeriji gde je osvojena bronza. Iste godine je u Beogradu učestvovao u osvajanju Svetske lige, prve od mnogih.

Andrija će Svetsku ligu osvojiti ukupno deset puta. Jednom je stigao samo do bronze, 2009. godine u Podgorici. Ovo takmičenje održano ukupno 17 puta. Naša reprezentacija je najbolja bila 11 puta a Andrija Prlainović propustio je samo 2013. godinu.

Drugu Svetsku ligu i prvo svetsko zlato osvojio je kao deo reprezentacije Srbije i Crne Gore. Kako je ta država prestala da postoji baš tog leta, pred Andrijom je bio težak izbor. Znalo se da će obe reprezentacije napraviti dobre timove i da će se boriti za visok plasman narednih godina.

Možda i zbog te selidbe u Beograd, Andrija Prlainović je izabrao Srbiju. Za razliku od Uskokovića, Zlokovića ili braće Janović, ostao je da igra za naš nacionalni tim. Nije uvek bilo lako, baš su Crnogorci savladali Srbiju u finalu Svetskog prvenstva 2008. godine.

POGLEDAJ CELOKUPNU MERIDIANOVU PONUDU!

Ipak, rezultati govore da je Andrija Prlainović napravio pravu odluku. Kada bismo računali samo medalje sa Olimpijskih igara, Svetskih i Evropskih prvenstava, Andrija ih ima 14. Četiri su bronzane, dve su srebrne. Sve ostalo je zlatno!

Karijera ga je nakon Partizana vodila u Pro Reko, italijanskog giganta gde je nastavio da dominira evropskim vaterpolom. Ponovo je bio prvak Evrope i tih godina mu niko ništa nije mogao. Vratio se u Beograd, ali na drugu stranu. Stavio je crveno-belu kapicu i malo pisao i Zvezdinu istoriju.

Saradnja sa Dejanom Savićem, nekadašnjim saigračem, nije mogla da bude promašaj. Ponovo je bio najbolji u Evropi, na bazenu na Banjici se stiglo do tog rezultata. Tih sezona je bio i klupski kapiten, iako je bio novajlija u timu.

Kada se Pro Reko finansijski stabilizovao vratio se u Italiju po još trofeja. Nekoliko domaćih, nekoliko evropskih. Ponovo je postao prvak Evrope, on ne ume drugačije da se bavi vaterpolom. Pomalo neočekivano, italijanska liga je počela da slabi.

Veliki broj igrača je počeo da napušta timove i da odlazi u Mađarsku. Koracima nekih drugih kolega i Andrija Prlainović je pojačao Solnok, ekipu u kojoj su mu društvo pravili Gocić i Aleksić. Šta se desilo u Ligi šampiona? Naravno, osvojili su je u prvoj sezoni.

Za sada je nerešeno u karijeri Andrije Prlainovića. Ima pet evropskih zlata i na klupskom i na reprezentativnom nivou. Videćemo koja strana će prevagnuti u narednim sezonama pošto očekujemo da Prlainović još nekoliko godina pliva i osvaja trofeje.

Kada je sinoć Srbija bila u problemu sa isključenjima, kada su bekovi ostavili Aleksića samog u igri, kada je gol bio očajnički potreban. Možda ga niste videli ali je bio tu. Andrija je nekoliko puta fantastično pomogao u defanzivi, iako zbog konstitucije to ne biste očekivali.

STIGAO JE!

Pogodio je sinoć dva puta u regularnom delu. Oba pogotka su bila neverovatno značajna. Prvi put je pogodio u drugoj četvrtini što je bio i prvi pogodak našeg tima. Drugi put je doneo Srbiji prvu prednost na meču. Vraćali su se Španci ali u penal seriji nije bilo šanse. Prlainović je pogodio i tada, u drugoj seriji.

Prlainović će pogoditi kada god je važno, kada god mu date loptu u ruku i kažete da mora. Retko kada će preuzeti na sebe zasluge za veliki rezultat našeg nacionalnog tima ali znamo da bio neizmerno koristan. Sinoć, kao i mnogo puta ranije.

Možda i jedini put kada ste glasno čuli neku izjavu Andrije Prlainovića bio je posle zlatne medalje u Riju. Čekao je naš vaterpolo Olimpijsko zlato a Prlainović priliku da se obrati i upozori. Nećemo ga citirati ali apelujemo da se na ovaj sport obrati više pažnje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime