Andre Viljaš-Boaš: Neslavni završetak Dakar relija!

Portugalski trener koji je prethodne sezone radio u Kini odlučio je da na kratko promeni sport. Viljaš-Boaš je bio jedan od učesnika na ovogodišnjem Dakar reliju, ali je izdržao samo do četvrte etape.

Ovo je četrdeseto izdanje najpoznatijeg svetskog relija. On se od 2009. godine umesto u Africi održava u Južnoj Americi. Zbog problema sa bezbednošću vozača reli je izmešten na drugi kontinent ali je sačuvao prvobitni naziv.

Neodržavanje relija 2008. godine bilo je povod za njegovu selidbu. Divljina Južne Amerike je bila privlačna destinacija, na tom kontinentu postoje različiti klimatski uslovi i takmičari prolaze kroz razne predele. Od pustinje pa sve do planinskih lanaca u okolini La Paza.

La Paz je upravo centralna tačka ovogodišnjeg relija. U njemu će takmičari imati dan pauze, sutra, kada završe sa šestom etapom. Takmičenje je krenulo iz Lime a vozači će 15. januara ući u Argentinu na čijoj teritoriji će biti i kraj ovogodišnjeg takmičenja.

Može li Andre da nasledi Kontea?

Četvrta etapa u dužini od 444 kilometara bila je poslednja na ovogodišnjem reliju za Andre Viljaša-Boaša. Portugalac je u svojoj Tojoti Hiluks doživeo udes, udarivši u peščanu dinu. Iako će trka biti održana u tri države, Viljaš-Boaš je takmičenje napustio već u prvoj, Peruu.

Ova trka je treneru mnogo značila. On je na svoju štetu raskinuo ugovor sa Šangajem da bi mogao da se takmiči i tako ostvari svoje snove. Sve do udes je bio odličan, zauzimajući 43. poziciju u generalnom plasmanu.

Nakon povrede leđa koju je zadobio, nekadašnji trener Porta, Čelsija, Totenhema i Zenita je prebačen u bolnicu. Povredio je leđa ali sam udarac nije bio naročito snažan. Andre je dobro i najveća šteta je što neće moći da nastavi sa takmičenjem.

Sa Zenitom je bio šampion, može li Zenit bez njega?

Kao i na prethodnih devet izdanja, ponovo je jedan od učesnika Dakar relija Gabor Sagmajster. On je čak sedam puta završavao celu trku a najbolji plasman mu je 53. mesto iz 2014. Ove godine se, nakon pet etapa, nalazi na 103. poziciji.

Za njega prava iskušenja tek predstoje i nadamo se da ga neće zadesiti ista sudbina kao Andre Viljaš-Boaša i njegovog suvozača Rubena Fariju. Gabor se ponovo takmiči na motoru KTM 450 Rally a taj model je vozilo prethodnih sedam pobednika.