Amerikanke konačno! Dublom za prvi FED kup u 21. veku

Citi Open Tennis 2017

Čekanju je napokon kraj, američke teniserke osvojile su Federejšn kup savladavši Belorusiju sa 3:2. Dubl sastav Koko Vandevej-Šelbi Rodžers doneo je SAD 18. titulu u ovom takmičenju savladavši Arinu Sabalenku i Aleksandru Sasnovič sa 2:0 (6:3, 7:6). 

Amerikanke su u Minsku konstantno vodile. Prvo je u subotu Vandevej donela prvi poen svom timu pobedivši Sasnovičevu sa 2:0 u setovima, da bi Sabalenka protiv šampionke Ju-Es Opena Sloun Stivens izjednačila ukupan rezultat pobedom u tri seta. 

Ni nedelja nije donela ništa manje drame. Vandevej je ponovo bila sigurna u dva seta, ovaj put protiv Sabalenke, da bi Sasnovičeva u uzbudljivom trećem setu savladala Stivens. Bilo je 8:6 za Beloruskinju u odlučujućem setu. 

Ipak, iako je Čižovka Arena bila na vrhuncu energije posle najnovijeg izjednačenja, Beloruskinje nisu mogle do potpunog preokreta. Rodžers i Vandevej su bile sigurne i tako donele SAD prvu FED kup trofej još od 2000. godine. 

Dugi post ženskog američkog tenisa je tako prekinut posle više od jedne i po decenije. Amerikanke su krajem 20. veka bile potpuno dominantne, osvojivši tri trofeja u pet godina – 1996., 1999. i 2000. U međuvremenu, SAD su tri puta stizale do finala, ali nikako nisu uspevale da naprave poslednji korak. Bilo je to 2003., 2009. i 2010. godine. 

Zanimljivo je da su poslednje osvajačice FED kupa za SAD bile Monika Seleš, Lindzi Devenport, Dženifer Kaprijati i Lisa Rejmond.