Alister Karter: Čovek koji je štapom pobedio kancer!

Snuker je sve popularniji u svetskim okvirima a to treba pripisati ulasku Kineza u ovaj sport. Ovoga puta mi nećemo pisati o njima već o čoveku koji iz Eseksa, tačnije iz Kolčestera. Nekada drugi štap na svetu i dva puta finalista Svetskog prvenstva ima je na tom putu ogromne probleme.

Nadimak Kapetan dolazi iz njegovog života pre nego što je postao snuker igrač. Danas mu je to hobi, nekada mu je bilo primarno zanimanje. Bio je pilot, leteo je nad Eseksom i poznata je njegova strast prema avionima.

U njegovo shvatanje snukera se takav nadimak odlično uklopio. Voli da sve bude maksimalno precizno, obraća pažnju na detalje, što se za neke njegove kolege ne može baš reći.

Svetsko prvenstvo se igra u Šefildu!

Tokom dosadašnje karijere je osvojio četiri velika turnira i zaradio preko dva milion funti. Čak 244 puta je pravio ’’brejkove’’ tj. iz štapa ubacivao više od 100 poena. Dva puta čak i maksimum, 147 poena bez prekida. To nije broj koji može da se poredi sa učinkom najboljih u istoriji ovog sporta ali je njemu veoma značajan. Njegova karijera se često ogledala u broju dva.

Trenutno plasman na listi mu je 12. pozicija, ali je bio i bolji. U septembru i oktobru 2010. godine je zauzimao drugu poziciju! To mu je bio i najbolji plasman u karijeri jer još uvek nije uspeo da postane najbolji igrač snukera na svetu.

Pogledaj ponudu na Šangaj Mastersu!

Tokom Svetskog šampionata 2008. godine je postao jedan od samo šest igrača koji su maksimalan brejk od 147 poena napravili u Krusibl teatru. Ukupno je na tim stolovima napravljeno osam takvih rezultata ali tri pripadaju Roniju O’Salivenu, najboljem snukerašu današnjice. I čoveku koji je u mnogome sprečio Kartera da napravi bolju karijeru.

Sve je u toj karijeri išlo odlično do trenutka u kom Alister Karter, koji je znao da boluje od Kronove bolesti, počinje da ima probleme sa njom. Problemi sa formom ali i bolešću koja je već dugo bila prisutna su Kartera naterali da u afektu kaže neke stvari.

Tako je izjavio da jedva čeka kraj sezone i svoj odlazak u penziju, iako su svi mislili da ima još mnogo da pruži sportu. Odličan rezultat na Svetskom šampionatu, plasman u finale nakon pobeda nad nekim velikim imenima ali i poraz od Ronija O’Salivena dali su mu novu snagu da nastavi karijeru.

To nije bilo njegovo prvo finale na Svetskom šampionatu. Tamo je igrao i već pomenute 2008. godine, kada je nakon odličnog turnira i pobeda nad Higinsom, Marfijem, Ebdonom i Perijem stigao da opet bude poražen od Ronija. Za Alistera Kartera je on bio neprelazno rešenje i pobeđivao ga je bez imalo milosti.

Kvote za osvajača UK šampionata!

Treći rankirni turnir koji je osvoji u karijeri je bio Masters u Nemačkoj. Tokom sezone 2012/13 je opet ispao sa Svetskog prvenstva od O’Salivena, ali ovoga u četvrtom kolu a ne u završnici kao do sada. Tu 2013. neće pamtiti po dobru jer je u njoj Alister Karter saznao za nove medicinske probleme.

Prvog jula te godine mu je dijagnostifikovan kancer testisa. Odmah sutradan je imao operaciju. Već nakon dvadesetak dana je objavio da će se vratiti igri. Oporavak je protekao uspešno i na neki čudan način probudio njegovu želju za snukerom.

Ipak, ubrzo je ponovo morao na pauzu. Iako je već jednom savladao kancer, ovoga puta je problem bio na plućima. Metastaze prethodnog kancera su se ovoga puta pojavile na jednom plućnom krilu i Alister Karter je morao da bude podvrgnut hemoterapiji. Kada se u oktobru 2014. godine vratio – osvojio je svoj prvi turnir!

Na Dženeral kupu u Hong Kongu je osvojio svoju šestu rangirnu titulu u karijeri, pobedivši u finalu Šona Marfija. Na turniru je učestvovalo osam igrača, podeljenih u dve grupe. Karter je u grupi pobedio Fua i Venboa, a izgubio od Marfija kom se u finalu osvetio.

Pogledaj kompletnu ponudu klađenja na snuker!

Ove sezone Karter ponovo igra dobro i može da bude fokusiran na turnire. Stigao je do polufinala prvenstva Kine i s obzirom da je snuker sezona još uvek na početku, mogao bi da napravi neke odlične rezultate. Alister Karter je trenutno 12. igrač sveta. Nakon što je dva puta pobedio kancer i posle skoro petnaest godina borbe sa Kronovom bolešću. A ti porazi u finalima, to je svakako manje bitna stvar.