Aleksandar Janković: Zakucao sam na vrata i tražio da me postave za trenera Zvezde!

Bivši trener Crvene zvezde i nekadašnji selektor mlade reprezentacije Srbije Aleksandar Janković bio je novi gost u našoj specijalnoj emisiji u kojoj smo pričali o iznenadnom kraju njegove igračke karijere, smeni Slavoljuba Muslina, šansama Srbije na Svetskom prvenstvu, ali i o aktuelnim dešavanjima u reprezentaciji.

Srpski stručnjak nam je pored ostalog otkrio i kako je prvi put seo na klupu Crvene zvezde 2007. godine, odnosno, šta je prethodilo njegovom dolasku u klub iz Ljutice Bogdana i kako je ubedio čelnike kluba da mu daju posao.

„Prvi mandat mi je drag zato što sam sam zakucao na vrata i rekao: ’Ljudi, ja osećam potrebu da nešto uradim. Ukoliko imate hrabrosti da postavite mene za trenera Zvezde, nemojte da razmišljate nijedne sekunde’, jer to je bio krizni period posle poraza od Arisa u Solunu 3:0. Primetio sam prvog dana u klubu da nema kandidata i neke velike energije oko ekipe i rekao sam: ’Dajte mi ekipu, hoću da budem trener Crvene zvezde’“, izjavio je 45-godišnji Janković.

Emanuel Frimpong ima dobar razlog da mrzi Nasrija!

Pričajući o smeni Slavoljuba Muslina na mestu selektora reprezentacije Srbije, Janković navodi da je teško komentarisati sa strane, ali ističe da „ono što ostaje jeste da smo mi jedina reprezentacija koja je iz četvrtog šešira završila kao prva u kvalifikacionoj grupi“.

„To je neverovatan uspeh, uspeh kojeg mi možda još uvek nismo ni potpuno svesni. S druge strane, Srbija je propustila tri velika takmičenja. Ovaj ciklus nije bio nešto što je bilo strahovito pozitivno u javnosti i trebalo je pokrenuti tu celu mašineriju. Bez obzira na potez koji nije svakidašnji, a to je da se smeni selektor koji je plasirao ekipu na SP, mislim da to Muslinu ostaje kao velika satisfakcija i bez obzira na tu gorku pilulu koju je progutao na kraju, mislio da je izašao kao pobednik“, objašnjava Janković.

Doskorašnji trener belgijskog Mehelena govorio je i o dugogodišnjoj saradnji sa Muslinom i odnosu koji je najpre počeo kao trener-igrač, da bi se kasnije pretvorio i u veliko porodično prijateljstvo.

Aleksandar Janković: Muslin je na kraju izašao kao pobednik! (VIDEO)

„Osvojili smo dosta trofeja i prošli kroz dosta teških perioda zajedno. To su stvari koje jačaju odnos između ljudi i ja imam ogromno poštovanje prema Muslinu, ne samo zbog toga što je on čovek koji mi je prvi ukazao poverenje – otvorio mi je vrata trenerskog sveta u 29. godini. Ne mogu da kažem da nije imao oponenata u vrhu Crvene zvezde kada je mene predložio za asistenta“, dodao je Janković, a zatim se osvrnuo i na povredu zbog koje je završio profesionalnu igračku karijeru:

“Strahovita frustracija da se jednom takvom povredom završi nešto što čovek uvek zamišlja da će izgledati drugačije još od malih nogu. Meni se to desilo u 28. godini u Francuskoj. Povreda kolena, rehabilitacija koja je bila duga, naporna i posle koje sam se vratio u neko normalno stanje. Bio sam sposoban da se bavim fudbalom, čini mi se, na jednom pristojnom nivou. Međutim, usred te rehabilitacije dobio sam poziv mog prijatelja i bivšeg trenera iz Francuske, Slavoljuba Muslina, da počnem da radim s njim u Crvenoj zvezdi.”

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime