Aleksandar Džikić – čovek trenutka

Džikić

Posle prošlogodišnjeg neslavnog nastupa kada je izgubila svih deset utakmica, Budućnost će ove sezone igrati u drugoj fazi Evrokupa, a kada neko kaže da za to najviše ima zasluga Aleksandar Džikić, teško je ne biti saglasan sa takvom izjavom.

Pored toga, Podgoričani od početka takmičenja drže prvo mesto u ABA ligi. U konkurenciji evroligaške Crvene Zvezde i Cedevite koja ima takve ambicije, to je rezultat na koji mora da se obrati pažnja. I zaista, Budućnost je u regionalnom takmičenju savladala oba rivala i da nije izgubila od objektivno slabijih Igokee i Zadra, možda bi već mogla da računa na prednost domaćeg terena u plej-ofu.

Aleksandar Džikić je u Podgoricu došao sa zadatkom da u ovoj sezoni radi na stvaranju tima, a da će se ozbiljniji rezultati zahtevati u narednoj. Razlozi za optimizam su ipak stigli mnogo ranije nego što se očekivalo.

Džikić je prionuo na posao i od sastava bez velikih imena i izrazitih košgetera izgradio celinu koja na terenu imponuje timskom igrom. Čvrsta odbrana i strpljiv, organizovani napad su postali zaštitni znak Podgoričana u ovoj sezoni. Nije uopšte važno da li je Džikić sa ovakvim rosterom uopšte mogao da napravi drugačiju koncepciju, već je u pitanju da je posao u stručnom smislu obavljen besprekorno.

ABA liga: Može li Budućnost da postane ofanzivnija?

Da su igrači sve njegove zamisli uspešno preneli na teren vidi se i po nekim veoma važnim parametrima. Kao prvo, Budućnost prima najmanje koševa u ABA ligi (74,5). Što se tiče napada, on nimalo ne liči na onaj tim koji je godinama pratio glas da mu na utakmici treba bar nekoliko lopti.

Saveti sa klupe se slušaju bez pogovora

Strpljivost u napadu je dovela do toga da Podgoričani imaju najmanje ,,prodaja” posle Partizana. Tako nešto se ne može ako košarkaši ne slušaju savete sa klupe.

Koliko igrači slučaju Džikića i koliko su se podredili kolektivu se vidi po tome da ni posle 14 utakmica u ABA ligi, nijedan košarkaš Budućnosti nije proglašen za MVP-ja kola!

Poznat po svojim duhovitim izjavama, trener Budućnosti je košarkašku javnost nedavno zabavio i sa jednom novom. Naime, posle pobede nad Igokeom u Morači, Džikić je rekao da se sezona već može proglasiti uspešnom s obzirom da je obezbeđen opstanak u ABA ligi.

Kvota na Budućnost je odlična! Da li Lokomotiva može da padne u Morači?

Biće zanimljivo videti da li će njegova ekipa zadržati visok nivo igara. Inače, Džikić je najveće uspehe u karijeri ostvario tokom svog boravka u Sloveniji. Sa Olimpijom i Krkom je osvojio četiri titule šampiona, a ekipi iz Novog Mesta je doneo i jedan evropski trofej  pobedom u FIBA Euročelindžu 2011. godine.

Inače, u finalnoj utakmici Džikićev tim je savladao Lokomotivu Kubanj, prvog protivnika Budućnosti u drugoj fazi Evrokupa! Rusi su jedina neporažena ekipa u takmičenju i jedan od favorita za osvajanje trofeja i biće pravi test ranije nevedenih vrednosti podgoričkog tima i Džikićevog dosadašnjeg rada.