Adetokumbo u Voriorsima? Moguće, ali sve zavisi od Durenta i Grina

janis-adetokumbo-detinjstvo-ugovor-novac
Janis ima zanimljivu životnu priču (FOTO: Streeter Lecka/Getty Images)

Gledajući ovogodišnji All-Star meč u Šarlotu kroz prizmu navijača Golden Stejta, deluje nemoguće ne zamisliti, bar na trenutak, jednog od najmoćnijih košarkaša današnjice, lidera Milvokija Janisa Adetokumba, u dresu najdominantnije NBA franšize. Međutim, iako se takav epilog u realnosti čini nemogućim, izgleda kao da nije baš tako.

„Koreni“ suludih spekulacija mogu da se pronađu u onoj neverovatnoj akciji u Spektrum centru, koja je po mnogima obeležila All-Star. Stef Kari prima loptu od Džoela Embida, iz prve šalje svemirski alley-oop, već isprogramiran da se nađe na „drugom obruču“ gde je „Greek Freak“ već raširio svoja krila.

S druge strane, to jeste bio samo deo spektakla kakav All-Star publika može i da očekuje, ali samo nekoliko dana po završetku šou programa u Šarlotu, u američkim medijima su počele da isplivavaju priče o tome kako bi veza između Adetokumba i Karija mogla da postane „franšizna“.

Adetokumbo u Voriorsima? Moguće, ali sve zavisi od Durenta i Grina

Tako bar prenosi Mark Stajn, kolumnista Njujork Tajmsa i jedan od najuglednijih insajdera u američkom šampionatu, koji tvrdi da čelnici aktuelnog NBA šampiona već razmišljali o tome da „pojure“ za Janisom, ali pod dva uslova.

Prvi je da Kevin Durent napusti kalifornijski tim ovog leta, a drugi – Janis izlazi na slobodno tržište 1. jula 2021. godine.

„Mogu da vam obećam da su Voriorsi već razmišljali da ’napadnu’ Janisa – koliko god bi to moglo da bude uzaludno – u slučaju da ne uspeju da ubede Kevina Durenta da produži saradnju ovog leta“, poručio je Stajn i dodao: „Pokušaj potpisivanja jednog od najatraktivnijih slobodnih agenata nalazi su u prvom planu vlasnika Golden Stejta Džoa Lejkoba“.

Pored toga, detaljnije kalkulacije o ugovorima i situaciji u Voriorsima priložio je kolumnista portala „The Athletic“ Markus Tompson.

Adetokumbo u Voriorsima? Moguće, ali sve zavisi od Durenta i Grina

„Kari će zaraditi 45.8 miliona dolara u sezoni 2021/22. Janis će na leto (od 1. jula) 2021. godine biti spreman da potpiše maksimalan ugovor sa „početnom“ platom u iznosu od 42.6 miliona. To je preko 88 miliona ukupno. Trenutna projekcija seleri kepa za 2021/22 iznosi 123.9 miliona“, objašnjava Tompson, pa nastavlja: „To znači da bi njih dvojica ’pojela“ više od 70 odsto ’budžeta’. Ukoliko, kao što se i očekuje, Klej Tompson narednog leta sa Voriorsima potpiše maksimalan ugovor, koji bi mu u sezoni 2021/22 doneo 37.9 miliona, Golden Stejt će biti veoma blizu projektovanog seleri kepa sa trojicom pomenutih igrača“.

Tompson je dodao da u tom slučaju ne bi bilo mesta za Drejmonda Grina. To je ono što Voriorsima otežava posao – na finansijskom, ali i emotivnom planu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime