Adama Traore je kralj driblinga! Gde je Nejmar, a gde Ronaldo?

Adama Traore
MIDDLESBROUGH, ENGLAND - JANUARY 06: Adama Traore (R) of Middlesbrough challenges Marc Wilson of Sunderland during The Emirates FA Cup Third Round match between Middlesbrough and Sunderland at the Riverside Stadium on January 6, 2018 in Middlesbrough, England. (Photo by Nigel Roddis/Getty Images)

Kada kažete dribling, na pamet vam uvek padaju oni najkreativniji fudbaleri. Nekada je to bio Ronaldinjo, a danas su to Nejmar, Kristijano Ronaldo i Leo Mesi. Ali, kada stvari gledamo iz ugla tekuće sezone, nijedan od ove trojice nije blizu najboljem dribleru Evrope.

Zapravo, niko uopšte ne može ni da se meri sa igračem Midlzbroa. Adama Traore je toliko ispred svih da se sa njim niko ne može staviti u isti koš. Naime, pri regulisanju “najboljeg driblera Evrope”, koriste se brojke kao što su procenat uspešnih driblinga (koliko često igrač bude uspešan u pokušaju driblanja protivnika) i koliko uspešnih driblinga igrač ostvaruje na 90 odigranih minuta (da bi svi igrači bili ravnopravni, koriste se samo podaci iz domaćih prvenstava, ne i iz takmičenja poput kupova ili Lige šampiona i Lige Evrope).

Nejmar
MUNICH, GERMANY – DECEMBER 05: Neymar of PSG Paris runs with the ball during the UEFA Champions League group B match between Bayern Muenchen and Paris Saint-Germain at Allianz Arena on December 5, 2017 in Munich, Germany. (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)

Nejmar je ove sezone među najboljima. U dresu PSŽ-a, Brazilac kompletira 68 odsto svojih driblinga (107 iz 157 pokušaja), što je u kontekstu vremena provedenog na terenu tačno 7.7 uspešnih driblinga na 90 minuta. Mesi je nešto lošiji, sa manje pokušanih driblinga i lošijim procentom uspešnosti – 5.6 driblinga uz 66 odsto uspešnosti.

Mesi i Ronaldo u UEFA timu godine! A ko je u našem alternativnom timu 2017.?

Kristijano Ronaldo? Po ovoj sezoni, ne može se smatrati igračem kojeg biste opisali rečju “dribling”. Portugalac u Primeri igra katastrofalno, a ove sezone je za 1156 minuta na terenu ostvario tek 11 uspešnih driblinga iz samo 19 pokušaja. To je 58 odsto uspešnih driblinga, uz 0.9 driblinga na 90 odigranih minuta. Ronaldo po meču uspeva da kompletira manje od jednog driblinga. Bolji učinak ove sezone ima, recimo, i Huanfran iz Atletiko Madrida…

Adama Traore je kralj driblinga! Gde je Nejmar, a gde Ronaldo?

I dobro, gde je tu Adama Traore? Pa na vrhu, daleko ispred svih. Možda je ove sezone u Čempionšipu odigrao samo 568 minuta, ali Traore prosečno na 90 minuta beleži tačno 12 uspešnih driblinga! Najbliži ove sezone njemu je Nejmar, a njegovih 7.7 driblinga deluje mizerno u poređenju sa igračem Midlzbroa.

Traore je za tih 568 minuta čak 98 puta ulazio u dribling (76 uspešnih), po jedan na svakih 5.8 minuta! Bivši član Barselonine La Masije toliko često dribla da malo šta drugo i stiže da ostvari na terenu, pa je tako od onih važnijih parametara uspeo da upiše samo dve asistencije. Na grafikonu ispod možete videti sve najbolje driblere u ovoj sezoni.

Ako ništa drugo, od Adame bar znamo šta da očekujemo…