Partizan, Miroslav Nikolić
Kosarka ABA League season 2017-2018 Partizan v Crvena Zvezda Head coach Miroslav Nikolic Beograd, 06.11.2017 foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Gotova je polovina ligaškog dela sezone u ABA ligi, a već je u četvrtini klubova došlo do promene trenera,  isključivo zbog nezadovoljstva ostvarenim rezultatima.

Da ne ponavljamo ono o broju kora na trenerskom hlebu, ali u trusnim košarkaškim predelima kao što je ABA liga, bez obzira što nema previše smisla menjati trenera kad sezona dođe u poodmakli stadijum, ko se može zakleti da neće pasti još koja glava šefa struke?

Na prvi pogled deluje da broj od tri smenjena trenera nije veliki, ali se mora imati u vidu jedna druga stvar. Naime, tekuću sezonu ABA lige čak devet klubova je započelo sa novim imenima na klupi! Jedini koji to nisu učinili su Mega, Olimpija i Igokea.

Klađenje do poslednje sekunde!

Dejan Milojević ima ubedljivo najduži neprekidan staž u svom klubu od svih preostalih trenera. Nekadašnji košarkaš Partizana već šestu sezonu uspešno predvodi Megu iz Sremske Mitrovice kome je doneo i jedan trofej pobednika kupa.

Dragan Bajić je u Igokei treću sezonu za redom, a Gašper Okorn sedi na klupi Olimpije od 2016. godine.

Zanimljiv je i ”slučaj Mornar” u kome se struka nalazi u porodici od 2011. godine, a sa manjim prekidom od 1989. Od ovoga leta ekipu vodi Mihailo Pavićević, dok je njegov rođeni brat Đorđije trenersku ulogu zamenio savetničkom.

Prvu reakciju na loše rezultate u ABA ligi, a i u domaćem takmičenju je pokazala Cibona. Posle samo tri pobede u prvih osam kola, Slobodana Subotića je zamenio Ante Nazor.

Pravo vreme za opkladu na NCAA

U prošli petak je objavljena vest da je i MZT rešio da prodrma tim. Umesto Aleksandra Todorova u Skoplje stigao je Željko Lukajić. Iskusni stručnjak ima titulu iz 2005. godine sa Hemofarmom, a zadatak mu je da Metalce ostavi u ABA ligi , kao i da zadrži titulu državnog prvaka.

Promenu koja je najviše uzburkala duhove, ali nije i bila neočekivana, napravio je Partizan otpuštanjem Miroslava Mute Nikolića. Kao razlog se navodi serija izgubljenih utakmica. On bi se takođe mogao potražiti u kombinaciji nesklada različitih izjava, nejasnih ambicija i velikog nezadovoljstva navijača.

Šta to znači u slučaju Crno-belih, ne treba posebno objašnjavati.

Februar i UEFA Liga šampiona nisu tako daleko!

Treba li postaviti pitanje ko bi mogao da bude sledeći otpušteni stručnjak? Poslednjim nizom pobeda, pogotovo u Evroligi, Dušan Alimpijević je sam sebe za sada skinuo sa spiska potencijalnih žrtava. Za to ne postoje razlozi u Budućnosti i Cedeviti, a ni među timovima u sredini tabele.

Ako se izuzme triling timova koji su promenili stručnjake (mada u MZT-u i Ciboni ne treba isključiti ni ”dvostruki udar”), trenutno jedina sredina u kojoj postoji nesklad kvaliteta i rezultata je Igokea. Od kandidata za plej-of u jednom momentu, Aleksandrovčani su u poslednjih osam utakmica pobedili samo dva puta. Pritisak na Dragana Bajića ne postoji, ali sa tako dobrim sastavom, pobede ne bi smele da izostaju.