ABA liga: Može li Budućnost da postane ofanzivnija?

Poraz Budućnosti u subotu od Zadra znači da se Crvena Zvezda vratila tamo gde svaki navijač Crveno-belih i misli da treba da bude, a to je prvo mesto na tabeli ABA lige.

Drugi deo zadovoljstva pristalice šampiona nalaze u činjenici da kada gubi Budućnost, gubi i Aleksandar Džikić. Rivalitet večitih je uvek aktuelan, pa i kada se radi o ,,omrznutim” trenerima na klupama drugih ekipa. Još kada je ta ekipa jedan od glavnih konkurenata za titulu u regionalnom takmičenju – ništa slađe!

Zvezda je tako zaposela prvo mesto, ali šta dalje očekuje Budućnost?

Bogdanović kod Embida. Nazire li se pobeda Sakramenta u Filadelfiji?

Džikić je posle poraza u dvorani ,,Krešimir Ćosić” lakonski izjavio da svaka serija ima svoj kraj. Posle devet uzastopnih pobeda u ABA ligi, to se desilo i sa nizom Podgoričana u trenutku, ali možda i na mestu gde se to najmanje očekivalo.

Džikićevi košarkaši  su u Zadru šutirali veoma loše, tek 43% za dva poena, a za tri manje od 30%. Kada se tome pridoda izostanak dvojice važnih igrača Šehovića i Barovića, eto razloga drugog poraza Budućnosti u ABA ligi.

Dobra odbrana kao ključ

Ono na čemu Džikić insistira tokom cele sezone, a to je dobra odbrana, manje-više je funkcionisala i u Zadru. Osim u određenim momentima, prilikom odbrane šuta domaćih za tri poena, gosti nisu potpuno podbacili u defanzivi. Budućnost uz Cedevitu ima najbolju odbranu u ABA ligi, odnosno primljenih manje od 900 poena od početka sezone!

Karakter je pokazan trijumfima protiv sva tri najveća kandidata. Partizan i Zvezda su pali u Podgorici, a Cedevita u Zagrebu. Međutim, Budućnost je najnefikasnija od sva tri konkurenta i to je segment igre koj Džikić treba da unapredi ako želi da svrgne šampiona i ,,ospori” Cedevitu sa veoma ambicioznim Jurijem Zdovcom na klupi.

Budućnost je među favoritima!

Primera radi, najbolji košarkaš Podgoričana Nemanja Gordić je tek šesnaesti na listi strelaca, a dvanaesti po indeksu korisnosti. Ako je za utehu, ni Zagrepčana tu nema među prvih deset, ali su Večiti rivali zastupljeni sa po najmanje dvojicom.

Isti problem Budućnost ima i u Evrokupu. Od šest ekipa u grupi, Podgoričani su po broju poena nadmašili samo Ređanu, a u prethodnoj utakmici su Galatasaraju u Istanbulu ubacili svega 61 koš!

Kome će pripasti titula na Jadranu?

Džikić je uveren da će sa povratkom dvojice povređenih stvari ponovo doći na svoje mesto. Suad Šehović i Filip Barović svoj doprinos ipak najviše daju u rotaciji i timskim zadacima, a šta sa napadom? Kažu da napad dobija utakmice, ali da odbrana osvaja prvenstva, ali dueli Budućnosti sa direktnim protivnicima ove sezone ne odgovaraju toj izreci u potpunosti.

Pogled na rezultate mečeva sa trojkom konkurenata kaže da su Podgoričani Večite rivale pobedili efikasnom igrom, a samo Cedevitu čvrstom defanzivnom igrom. Iskusni trener kao što je Džikić to sigurno nije propustio da ,,pribeleži”.

Pitanje je samo u kojoj meri će defanzivni sastav uspeti da transformiše u napadački?