ABA liga i u Evropi – Budućnost i Cedevita u istoj grupi!

ABA ligaši su u sredu završili sa prvom fazom takmičenja u Evrokupu sa mešovitim utiscima u vezi sa njihovim nastupima. Ocene učinka Partizana, Cedevite i Budućnosti se kreću od katastrofalnih, preko očekivanih do odličnih.

Nažalost, one najlošije su pripale ekipi koja je u Evropi ostavila daleko najdublji trag od sve tri ekipe. Crno-beli su takmičenje okončali ponižavajućim porazom od Lokomotive i napustili kontinet sa samo jednom pobedom u grupi.

,,Efekat” Čanak se za sada ne vidi, uz ogradu da je verovatno previše rano, pa je za najavu boljih dana potrebno još strpljenja. Nećemo se previše baviti Partizanom koji je ovosezonskim nastupom u Evrokupu oborio mnoge negativne klupske rekorde, već ćemo neki red više posvetiti Cedeviti i Budućnosti, koji su mnogo bolje reprezentovali ABA ligu.

Hoće li Lokomotiva opravdati ulogu najvećeg favorita Evrokupa?

Zagrepčani su i pre utakmice sa francuskom Levaloom imali u rukama plasman među najboljih šesnaest ekipa u takmičenju. Zdovc i družina su međutim rešili da tamo odu motivisani trijumfom u poslednjoj utakmici prvog dela tekuće sezone. Iako nisu igrali Ukić i Nikols, Cedevita je ubedljivo savladala svog protivnika.

Rezultat Narandžastih se u neku ruku može smatrati optimalnim. Cedevita godinama održava kontinuitet u evropskim takmičenjima, a pre dve sezone je igrala i Top 16 Evrolige. Jedan od ciljeva za ovu sezonu je ostvaren nastavkom takmičenja u Evrokupu.

Ovako izgleda tim srpskih legionara u ACB ligi

Iako je četvorostruki pobednik domaćeg prvenstva, Cedevita je i dalje bez trofeja u ABA ligi. To i jeste razlog formiranja jakog sastava, sa zadatkom smenjivanja Crvene Zvezde sa trona. Ukić (AEK) i Nikols (Panatinaikos) su stigli iz Grčke, a potvrda želje za daljim pojačavanjem rostera je stigla dovođenjem nekadašnjeg reprezentativca Hrvatske Damira Markote.

Sa Darušafakom i Uniksom u grupi, ne može se reći da je okruženje bilo lako. Zagrebački tim je ipak po jednom pobedio renomirane protivnike, dok su pomalo razočaravajući porazi pretrpljeni od Torina na svom parketu i poslednje Levaloe u gostima.

Premašena očekivanja

Budućnost je jedini član ABA trojke koji je premašio očekivanja. Predvođeni duhovitim Aleksandrom Džikićem Podgoričani su se našli u odabranom društvu drugog po snazi kontinentalnog takmičenja. Mladoj ekipi u kojoj je samo Lendri (31) stariji od 30 godina nisu postavljani nikakvi nerealni zadaci, ali je jedan ipak ostvaren.

Iz očiglednih razloga nedostatka izrazitih košgetera, Džikić je igru ekipe zasnovao na snažnoj odbrani.

Zvezda sprema iznenađenje u Milanu

Efekat je pogotovo uočljiv u ABA ligi u kojoj Podgoričani primaju ubedljivo najmanje koševa, tek 73 u proseku. Od početka sezone kod kuće ih je savladao samo Bajern, ali je taj meč došao baš u trenutku blagog pada forme.

Da ekipa ima karakter koji dobro podnosi pritisak, videlo se u ključnoj utakmici sa Lietkabelisom. Ulog je bila Top 16 faza, a on se obezneđivao samo pobedom. Epilog je zadržavanje Litvanaca na samo 62 poena i slavlje u Morači.

Šlag na torti je žreb Evrokupa koji je u istu grupu naredne runde smestio Budućnost i Cedevitu. Duel koji ćemo možda gledati u doigravanju ABA lige, videćemo u Evropi. Pored toga, Cedevita i Budućnost će igrati protiv jedine neporažene ekipe u takmičenju (Lokomotiva) kao i italijanskog Trenta.