ABA liga: Budućnost u Novom Mestu – da li debituju Kol, Bel i Bitadze?

(Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Pre direktnog suočenja sa Crvenom zvezdom, šampion ABA lige Budućnost će dva puta izlaziti na teren, a već u ponedeljak uveče u Novom Mestu, moguće je da Aleksandra Džikić trojici novih košarkaša pruži šansu da debituju.

Tehnički detalji u vezi sa registracijom i ugovorima su završeni, pa Noris Kol, Goga Bitadze i Džejms Bel imaju pravo nastupa u susretu sa višestrukim šampionom Slovenije, ekipom Krke. Vrlo je moguće da će sva trojica dobiti određenu minutažu, iako je od njihoovg dolaska prošlo tek nekoliko dana, te vremena za neko bolje uklapanje nije bilo. Razlog za to bi mogla da bude i sama činjenica da blizina susreta sa Crveno-belima.

Da li su merilo NBA prstenovi ili ,,parket“: Šta Noris Kol donosi u Budućnost? 

Budućnost naime, u petak ima evroligaške obaveze, odnosno čeka je gostovanje u Minhenu i utakmica sa Radonjićevim Bajernom, a onda putuje u Beograd gde joj je u nedelju protivnik Crvena zvezda. Sa dve utakmice ,, u nogama”, pa i sa ograničenim minutama na parketu, trojica novih košarkaša bi već imala kakva-takva saznanja o taktičkim zamislima svog trenera, kao i mogućnostima svojih ovih saigrača. U svakom slučaju, mnogo je zgodnije da do debija dođe u Sloveniji, nego u Evroligi.

Ako se situacija u Podgorici sagleda realno, klub nije mogao da izbegne dodatno pojačavanje. Pored činjenice da je bilo neophodno da se podigne kvalitet sastava za istovremene nastupe u dva jaka takmičenja, pojavio se i problem umanjene rotacije. Aleksa Ilić se neće vraćati do kraja sezone, a Nikola Ivanović bi mogao da bude odsutan još dva meseca.

Skučena rotacija i umora su razlozi zbog koji se Budućnost ponovo pojačala

U poslednjim mečevima je bilo primetno da Budućnost gubi utakmice, između ostalog i zbog nedostatka energije i umora koji je dovodio do pada u igri u drugom poluvremenu prethodnih mečeva. Sa trojicom novih košarkaša, Budućnost bi trebalo da bude mnogo konkurentnija. Pre svega, cilj Podgoričana je da se odbrani druga pozicija koja garantuje prednost domaćeg parketa u polufinalu plej-ofa ABA lige. Zvezda je za sada van dometa, a pretpostavlja se da će tako i ostati do kraja sezone, osim ako Crveno-beli ne upadnu u probleme.

Najmanje nejasnoća ima oko uloga koje će imati Noris Kol i Goga Bitadze. Kol će preuzeti zadatke i obaveze Nikole Ivanovića, dok je Bitadze svojim igrama pokazapo da mu je vreme za prelazak u jače takmičenje. On i Omić bi trebalo da bude jak centarski tandem koji bi podelio najveće broj minuta na poziciji petice. Džejms Bel će pojačati konkurenciju na poziciji krila, odnosno ,,pogurati” učinak Kotija Klarka od koga se ipak više očekivalo, a u zavisnosti od sopstvenih igara, možda ga sasvim i potisne.

NBA: Dalas, Sakramento, Portland i kako ih povezuje Luka Dončić? 

Aleksandar Džikić je nekada sa velikim uspšehom vodio Krku. U ukupno dva mandata po dve godine timu iz Novog Mesta je doneo četiri šampionske titule i osvojen FIBA Euročelindž kup. Krka je poslednji put pobedila Budučnost upravo sa njim na klupi (2013). Takođe treba istaći da je svih šest pobeda nad Podgoričanima u ABA ligi, ova ekipa postigla na domaćem parketu.

Slovenački tim je poslednji na tabeli, međutim činjenica da su pobedili Partizan, Mornar i Megu govori da Krka ima veći kvalitet nego što bi se procenilo na osnovu plasmana.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime